İlgilendiiğiniz kategoriyi seçerek o kategorideki içerikleri listeleyebilrsiniz...

Firavun Akhenaton’un Gizemi - Mitoloji & Tarih - Dogaustu.net

Firavun Akhenaton’un Gizemi

Originally posted 2016-05-05 12:38:00.

Mısır’da yeni dönem olarak bilinen ve 18. Dönem hanedanında yer alan Akhenaton M.ö. 1353 – 1336 yılları arasında firavunluk yapmıştır. Mısır kaynakları bu tarihi bazen M.Ö. 1352 – 1334 yılları arası olarak da nakletmektedir. Firavunlar hakkında genel olarak çok bilgi elde ediliyor olsa da Akhenaton hakkında kaynaklarda diğerleri kadar bilgi yoktur. Karısının adının Nefertiti olduğu ve ruhban sınıfı tarafından lanetli olarak anıldığı bilinmektedir.

timthumb.php

Akhenaton’un lanetli firavun olarak anılmasında şüphesiz o döneme göre çok ters kararlar alması büyük pay sahibiydi. Akhenaton tahta çıkar çıkmaz Mısır’da inanılan tüm tanırları yasaklamış ve halkın tek tanrıya tapmalarını emretmişti. Bu özellikle o dönem yaşayan rahipler arasında yadırganmış, Akhenaton öldükten sonra bu konuda verdiği tüm emirler tarihi gömülmek istenmiştir. O dönemde 2000 tanrıya tapılıyor olması ve Akhenaton’un bunları silip tek tanrı inancını yerleştirmeye çalışması şüphesiz normal karşılanamayacaktı. Akhenaton ismini tahta çıktıktan sonra almış ve “ Aton “ adındaki tek tanrıya taptığı için onun hizmetkarı anlamını yüklediği bu ismi kullanmaya başlamıştır. 2000 tanrı inancı olan ülkede binlerce put bulunsa da bunların hepsini kırdırmış hatta diğer firavunların aksine kendini tanrı olarak görmemeleri için halkın arasına karıştığı dönemler de olmuştur. Kendisiyle aynı görüşte olmayan ve halk arasında itibarı olan rahipleri ülkenin başkenti Teb’de bırakarak Akhetaton isimli bir şehir inşa etmiş ve inandığı tanrı Aton için tapınaklar inşa ettirmiştir.

Akhenaton hakkında iddia edilen fakat doğruluğu kesin olmayan rivayetlerden birisi de Hz. Yusuf’un torunu olduğudur. Annesinin babası olan Yuva kraliyet ailesinden değildi. O dönemde yalnızca kraliyet ailesinden olanlar krallar vadisine gömülürken Yuva kraliyet ailesinden olmamasına rağmen oraya gömülecek kadar saygı duyulan birisiydi. Mısırlı tarihçi Ahmed Osman; Akhenaton’un dedesi yuva’nın Hz. Yusuf olduğunu iddia etmektedir. Hatta bazı araştırmacılar Akhenaton’un Hz. Musa olduğunu iddia etmekte bazıları ise yaşadıkları dönemler arasında yüzyıllar kadar fark olduğu için bu iddiayı yalanlamaktadır. 15 yıl hükümdarlığı süren Akhenaton’un inandığı tanrı Aton için kurdurduğu kent o öldükten sonra terk edilmiş, rahipler eski çok tanırlı döneme geçmek için çabalamışlardır. Ayrıca Akhenaton’un isminin geçtiği tüm kaynaklar tahrip edilerek onun sonraki yıllarda anılması, tek tanrı inancının hatırlanması engellenmek istenmiştir.


Açıklanamayan Doğaüstü Olaylar 22 Aralık 2023 22 Aralık 2023 — 10:06
Dikkat! Bu alanda göndermiş olduğunuz mesajlar tüm ziyaretçiler tarafından görüntülenebilir. Göndermiş olduğunuz mesajların toplum ve site kurallarına yakışır saygılı & seviyeli içerikler olmasına dikkat ediniz ...
Tüm mesaj içeriklerinin de ziyaretçiler tarafından görüntülenebileceği nedeni ile özel kimlik bilgisi ya da kötüye kullanımı mümkün olabilecek içeriklerinizi lütfen mesajlarınızda paylaşmayınız. Bu gibi içerikli mesajlar yapılan düzeli denetimler ve şikayetler yolu ile tespit edilerek yayından kaldırılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Olaya Benzer Olaylar