İlgilendiiğiniz kategoriyi seçerek o kategorideki içerikleri listeleyebilrsiniz...

Volkanik Yıldırımlar Nedir? - Bilim & İlginç Deneyler - Dogaustu.net

Volkanik Yıldırımlar Nedir?

Originally posted 2016-05-04 22:36:04.

Yer kabuğunun altında dev bir ateş topu bulunmakta ve bu ateşlerin oluşmasına neden olan madenler ve erimiş kayalar zamana bağlı olarak yer kabuğunun içine sızabilmektedir. Bahsedilen sızma çok yüksek derecelerdeki alevler tarafından gerçekleştirildiği için o bölgede bulunan kayaların erimesine neden olmakta ve mağma odacığı oluşturmaktadır.

timthumb.php

Zaman geçtikçe buradaki sızma devam edecek ve mağma odacığı olarak adlandırılan alan ateş topunu hapsetmeye yetmeyecektir. Bu sıkışma lavların ilk bulduğu boşlukta çok yüksek basınçlarla gökyüzüne doğru fışkırmasıyla sonlanacaktır. Lavların yüksek sıcaklığı yer altındaki suların ısınmasına hatta buharlaşmasına neden olmaktadır. Lavların fışkırmasını ise en basit haliyle düdüklü tencerenin patlaması olarak örneklendirebiliriz. Lavların sıcaklığı ve buharlaşmaya bağlı olarak oluşan basınç volkanik patlamalara neden olmaktadır. Volkanik patlamalar yeryüzünde en çok Endonezya’da görülmektedir.

Volkanik patlamalar yaşanırken bölgede nedeni henüz açıklanamayan bazı garip olaylar da yaşanmaktadır. Görsel anlamda güzel bir görüntü oluşturan ama nedeni açıklanamayan garip olayların başında volkanik yıldırımlar gelmektedir. Volkanik yıldırımların oluşma sebepleri için bir takım tezler ortaya atılmış olsa da konu hakkındaki araştırmalar hala devam etmektedir. Volkanik yıldırımlar ilk olarak Şili’nin Pucon kentinde yer alan Villarrica Volkanı’nın tekrar harekete geçmesi ve bu sırada orada olanların çektikleri fotoğraflarda yıldırım görüntülerinin kamuoyuna servis edilmesiyle dikkat çekmiştir. Geçmişte yapılan araştırmalar püsküren kül parçacıklarının volkanik yıldırım halini alabilmesi için elektrikle yüklü olması gerektiğini ortaya koysa da bu elektrik yükünün burada nasıl oluştuğu gizemini koruyordu. Bunu anlamanın tek yolu patlaması beklenen volkanın yakından incelenmesi olsa da bu yöntem güvenli olmadığı için tercih edilmiyordu. Volkanik yıldırımlar hakkında belirsizlikler varken 2013 yılında Almanya’nın Münih kentinde bulunan Ludwig Maximilian Üniversitesi’nin toplanan volkanik külleri kullanarak yapay volkanik yıldırımlar oluşturması önemli bilgilerin elde edilmesine imkân tanımıştır. Yapılan deneyler küllerin patlama anına kadar geçtikleri dar alanlarda meydana gelen sürtünme nedeniyle elektrik yüklendiğini ve bu yüklerin volkanik patlama sonrasında yük boşaltmalarına bağlı olarak volkanik yıldırımları oluşturduklarını ortaya koymuştur. Volkanik yıldırımların görüldüğü noktalarda benzer oluşma mantığıyla volkanik şimşekler de oluşmaktadır. Yük geçişlerine bağlı olarak oluşan volkanik şimşekler havadaki azotun oksitlenmesini sağlamaktadır. Azotun oksitlenmesi ise onun toprağa geri dönmesine olanak sağlamaktadır. Azotun canlı için çok yararlı olduğu bilinmektedir.


Açıklanamayan Doğaüstü Olaylar 27 Mart 2024 27 Mart 2024 — 12:22
Dikkat! Bu alanda göndermiş olduğunuz mesajlar tüm ziyaretçiler tarafından görüntülenebilir. Göndermiş olduğunuz mesajların toplum ve site kurallarına yakışır saygılı & seviyeli içerikler olmasına dikkat ediniz ...
Tüm mesaj içeriklerinin de ziyaretçiler tarafından görüntülenebileceği nedeni ile özel kimlik bilgisi ya da kötüye kullanımı mümkün olabilecek içeriklerinizi lütfen mesajlarınızda paylaşmayınız. Bu gibi içerikli mesajlar yapılan düzeli denetimler ve şikayetler yolu ile tespit edilerek yayından kaldırılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Olaya Benzer Olaylar