İlgilendiiğiniz kategoriyi seçerek o kategorideki içerikleri listeleyebilrsiniz...

Kutup Işıkları Nedir? - Bilim & İlginç Deneyler - Dogaustu.net

Kutup Işıkları Nedir?

Originally posted 2016-05-04 22:39:06.

Kutup ışıkları kutup bölgesinde görüldüğü için bu adı alan ve görüldüğünde kişide büyük bir hayranlık hissi uyandıran doğal ışımalardır. Görsellikte yaşattığı haz nedeniyle, sıradan olmayışı ve buna bağlı olarak insanlar tarafından kutup ışıklarına farklı anlamlar yükleniyor olması doğaldır. Kutup ışıklarının kutup bölgesinde sürekli görülmeyip, belirli zamanlarda ortaya çıktığı bilinmektedir. Kutup ışıkları’nı dünyanın birçok bölgesinden izlemek için insanların kutup bölgesine gittiği düşünüldüğünde kutup bölgesi için bir turizm kaynağı olduğu da söylenebilmektedir.

12312312

Dilimize Kutup Işıkları olarak yerleşen hadisenin orijinal adı kuzey kutup bölgesinde gerçekleşenler için Aurora Borealis  güney kutup bölgesinde gerçekleşenler için ise Aurora Australis olarak bilinmektedir. İki bölgede de ortak olarak kullanılan Aurora isminin kökü ise eski Roma mitolojisine dayanmaktadır. Roma mitolojisinde Aurora Şafak Tanrıçası’nı temsil etmektedir. Kutup ışıkları insanlar tarafından çok eski yıllardan itibaren takip edilmekteydi. Hatta Kutup ışıkları’nı çok eski yıllarda insanlar gerçekleşen bir mucize olarak görmekte ve Tanrıdan gelen bir işaret olarak benimsemekteydiler. Kutup ışıkları hakkında ilk bilimsel çalışmalar 1741 tarihinde ortaya çıkmıştır. 1741 yılında Anders Celcius kutup bölgesinde meydana gelen ve devasa güzellikte görüntüye sahip bu ışımalar meydana geldiğinde ortamda büyük bir manyetik akımın oluştuğunu iddia etmiştir. 1741 yılından sonra da günümüze kadar yapılan araştırmalar Kutup ışıkları’nın doğrudan dünyanın manyetik alanıyla ilişkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Güneş çok büyük bir gezegen olduğu için diğer gezegenlere olduğu gibi Dünya atmosferine de Güneşten gelen enerji yüklü parçacık akımı bulunmaktadır. Güneşten Dünya atmosferinin yüzeyine doğru gelen parçacık akımına Güneş Rüzgarı adı verilmektedir. Güneş Rüzgarının zararlı etkilerinin olduğu bilinmektedir. Fakat atmosferde yer alan manyetosfer tabakası Güneş Rüzgarının zararlı etkilerinden Dünya’yı korumaktadır. Manyetosfer tabakasının bu koruma görevi bünyesinde yer alan ve iyonize halde bulunan oksijen ve azot bulutlarının enerji yüklü parçacıklarla çarpışması sonucunda gerçekleşmektedir. Manyetosfer tabakasında yer alan ve iyonize halde bulunan oksijen ve azot bulutları çarpışma öncesinde yüksek enerji seviyesinde yer alırken çarpışmaya bağlı olarak temel enerji seviyelerine geri dönerler. Atomların yüksek enerji seviyesinden temel enerji seviyesine düşmelerine bağlı olarak yaşadıkları enerji kaybı sonucunda foton salınımı gerçekleşmektedir. Atomlarda gerçekleşen foton salınımı ise Kutup ışıkları adı verilen ışımaları meydana getirmektedir. Kutup ışıkları tek bir renk olarak gözükmemektedir. Çok sayıda rengin karışımı olarak gözle görülebilen ışımaların rengi atomların kaybettiği enerji miktarlarına göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin atmosferin en üst tabakasında yer alan oksijen atomlarının enerji kaybetmeleri kırmızı ve kırmızının tonlarında ışımaların ortaya çıkmasına neden olurken, oksijenden daha aşağı tabakalarda yer alan azot atomlarının enerji kaybetmeleri mor ve mor tonlarında ışımaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Kutup ışıkları yılın belirli aylarında görülüyor olsa da çoğunlukla ekinoks aylarında gözlenmektedir. Ekinoks aylarında yoğun bir şekilde Kutup ışıkları görülmesine rağmen günümüzde yapılan araştırmalar ışınların neden bu aylarda yoğunlaştığını henüz ortaya koymamıştır. Kutup ışıklarının günümüze kadar yaşattığı kaydedilen en büyük sorun 2 Eylül 1859 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu tarihte gerçekleşen ışımalara çokluğundan dolayı manyetik fırtına adı verilmiştir. Manyetik fırtınanın yaşandığı gün telgraf iletişimlerinde çeşitli sıkıntıların görüldüğü kayıt altına alınmıştır. Her yıl özellikle ekinoks aylarında dünyanın çeşitli bölgelerinden insanlar Kutup ışıkları’nı  görmek için seyahat etmektedir. Kutup ışıkları’nın seyredilebilmesi için en çok tercih edilen yer Norveç’te yer alan Svalbard bölgesidir. Bu bölgede özellikle Kasım ve Şubat aylarında Kutup ışıkları’nın yoğunluğu hissedilmektedir. Finlandiya’da yer alan Reykjavik bölgesi de Kutup ışıkları için ziyaret edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Bölgenin turizm açısından da uygun fiyatlı olması kişilerin burayı tercih etmesindeki en büyük nedenler arasındadır. Bu bölgede Game of Thrones adlı dizinin de çekildiği bilinmektedir.


Açıklanamayan Doğaüstü Olaylar 28 Mart 2024 28 Mart 2024 — 08:41
Dikkat! Bu alanda göndermiş olduğunuz mesajlar tüm ziyaretçiler tarafından görüntülenebilir. Göndermiş olduğunuz mesajların toplum ve site kurallarına yakışır saygılı & seviyeli içerikler olmasına dikkat ediniz ...
Tüm mesaj içeriklerinin de ziyaretçiler tarafından görüntülenebileceği nedeni ile özel kimlik bilgisi ya da kötüye kullanımı mümkün olabilecek içeriklerinizi lütfen mesajlarınızda paylaşmayınız. Bu gibi içerikli mesajlar yapılan düzeli denetimler ve şikayetler yolu ile tespit edilerek yayından kaldırılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Olaya Benzer Olaylar